Photo1

Noe nytt?

Hold øye med vår nyhetsoppdatering der vi skriver om alt som skjer i verden med Salts Healthcare.

 
Blog Image

8 gode tips for å hjelpe deg gjennom fasten (Ramadan)

Skrevet av Lisa Hall og Sarah Ashworth, Salts Medilinks tjenester fra stomisykepleiere, med en spesiell takk til pasientene deres for verdifulle innspill.

Å ha en stomi behøver ikke å stoppe deg fra å delta i Ramadan. Vi vet at mange mennesker som vil faste likevel, og det er mange sikre måter du kan gjøre dette på, med mindre du er eldre, syk eller hvis det ikke ville være bra for helsen din. Vi har samlet 8 gode tips for å hjelpe deg til å feire den hellige måneden.

1. Unngå salt

Hvis du har en urostomi eller en ileostomi, kan salt, ferdig mat og tørkede matvarer være vanskelige å fordøye, og de kan øke tørsten din. Prøv å holde disse på et minimum.

2. Kontroll over avføringen

Unngå matvarer som gir deg løs avføring eller luft i magen som f.eks. grønne grønnsaker med blader, svært krydret mat, bønner og for mye fisk. Pasienter med ileostomi kan ta loperamid i periodene uten faste.

3. Hold deg hydrert

Drikk minst 2 liter med vann eller koffeinfrie drikkevarer uten kullsyre når du ikke faster. Mennesker med urostomi kan spise matvarer som inneholder mye vann, som f.eks. melon og agurk.

4. Bruk juicer

Prøv å presse frukt og grønnsaker for å få ekstra væske dersom du ikke kan spise hele biter med frukt og grønnsaker.

5. Hold deg avkjølt

Hvis vi er så heldige at vi får varmt vær, prøv å holde deg avkjølt, ikke anstreng deg for mye og hold deg unna direkte sollys.

6. Skift regelmessig

Skift stomiposen daglig for å kontrollere tilstanden til stomien. Det er viktig å passe på at den er rose, rød og fuktig.

7. Utsett fasting

Hvis du nylig er operert, er du unntatt fra å delta. Drøft dette med imanen eller lederen av moskéen og se om du kan “ta igjen dagene” etter at du er ferdig restituert.

8. Snakk

Snakk med ditt lokale sykehus eller en stomisykepleier innen hjemmesykepleien hvis du har noen spørsmål eller bekymringer om hvordan stomien kan bli påvirket.

 

 


 

Del historien din

Alle har en historie å fortelle, og vi vil svært gjerne høre din! Del historien din her for å inspirere andre i din situasjon.

Del historien din

Suzanne

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo