Hva er en urostomipose?

En urostomipose er en pose som samler urin etter urostomikirurgi. Etter din urostomikirurgi vil urinen din passere gjennom stomien din i en pose som kalles en urostomipose.

Når du våkner opp etter urostomioperasjonen, vil du nok ligge på intensivavdelingen en liten stund. Du vil sikkert ha drypp (intravenøst) og slanger festet til kroppen, men det er ingen grunn til å bli skremt – det er helt normalt. Disse vil bli fjernet etter en stund, og det ikke så ubehagelig.

Hvilken type stomipose skal jeg gå med?

Du vil gå med en urostomipose som sikkert vil være gjennomsiktig eller ha et inspeksjonsvindu slik at sykepleierne enkelt kan kontrollere farge og størrelse på stomien. I begynnelsen vil det bli koblet til en nattpose for å samle opp urinen. Etter operasjonen vil du ha noen tynne rør som kalles stenter som stikker ut av urostomien.

Formålet med stenter er å beskytte den nylig dannende skjøten der urinlederne møter delen av tynntarmen. Stentene vil falle ut av seg selv, hvis ikke vil stomisykepleieren din fjerne dem forsiktig etter at hevelsen etter operasjonen er begynt å gi seg. Å passe på urostomien kan værer litt vanskelig før stentene har falt ut, men stellet vil bli enklere når stentene er fjernet. Etter operasjonen kan du oppleve at du blir forstoppet.

Det er normalt at motorikken i tarmen blir forstyrret etter denne operasjonen som en følge av at tynntarmen har vært brukt til å danne urostomien, og også fordi det vanlige spise- og drikkemønsteret ditt er blitt forstyrret. Når tarmen begynner å virke igjen, kan du oppleve diaré en stund, men det vil gå over og så vil tingene falle gradvis på plass.

Når begynner urostomien min å virke?

Du vil legge merke til at urostomien din vil begynne å virke med en gang den er lagt ut og at du ikke har noen kontroll over eller følelse av det når du later vannet. Innledningsvis kan urinen ha en lys, rød farge – det er ingen ting å bekymre seg for da den vil snart se normal ut.

Du kan også oppdage litt slim i urinen eller rundt stomien Alt dette er normalt og kan forventes. Urostomien din kan produsere en liten mengde urin hvert 3.-4. sekund, men det kan variere. Det er viktig å tømme posen regelmessig for å sikre at den aldri blir full.

Hvis en urostomipose blir full, kan det være vanskeligere å tømme den, og den vil også synes bedre under klærne. De fleste skifter sin urostomipose hver eller annenhver dag, men det er opp til deg.

Å skifte stomipose

finne ut mer

Å gå med stomipose

finne ut mer

Å pleie huden etter stomioperasjonen

finne ut mer

Photo2

Nyttige videoer du kan se før colostomioperasjonen

Vi har laget en rekke «Hvordan man ...» instruksjonsvideoer for personer som lever med en urostomi. Disse videoene kan du se og laste ned.

Se videoer

Photo2

Å leve med stomi

La oss hjelpe deg med alle aspekter av å leve med en stomi, fra de første ukene etter operasjonen til livsstilsråd i hverdagen, inkludert reisetips, mosjon, kosthold og personlige forhold.

Å leve med stomi

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler