Hva er en ileostomipose?

En ileostomipose er en stomipose som plasseres over stomien for å samle avfallsstoffer som vanligvis passerer gjennom tykktarmen (tykktarmen) og ut av kroppen gjennom endetarmen og ryggen (anus).

Hvilken type stomipose skal jeg gå med?

Etter ileostomioperasjonen vil du gå med en tømbar pose som sikkert vil være gjennomsiktig eller ha et inspeksjonsvindu slik at sykepleierne enkelt kan kontrollere farge og størrelse på stomien.

Sykepleierne vil tømme posen din inntil du føler deg frisk nok til å gjøre det selv. Det kan hende at du får drypp (intravenøst) og har slanger som stikker ut av kroppen, men det er ingen grunn til å bli skremt – det er helt normalt.

Disse vil bli fjernet etter en stund, og det er ikke så ubehagelig.

Når begynner ileostomien min å virke?

Ileostomien vil sannsynligvis begynne å virke rett etter operasjonen, og avføringen vil innledningsvis være vandig og grønn/gul. Etter hvert blir den tykkere med en brun, grøtlignende konsistens når du begynner å spise normalt.

Avføringen vil fortsette å være slik da den ikke lenger passerer gjennom tykktarmen det væske blir re-absorbert for å danne fast avføring. Du vil ikke ha noen kontroll over når den virker og vil kanskje ikke merke at det skjer.

Ileostomien din kan produsere luft, og noen ganger kan det lage lyd! Alt dette er normalt og kan forventes.

Å skifte ileostomipose

Det anbefales at personer med en ileostomi bruker en tømbar stomien pose som nok vil trenge å tømmes 6 til 8 ganger i løpet av 24 timer. Det er viktig å tømme posen regelmessig for å sikre at den aldri blir helt full. Hvis en pose blir alt for full, kan det være vanskeligere å tømme den, og den vil også synes bedre under klærne. De fleste skifter sin tømbare pose hver eller annenhver dag, men det er opp til deg.

Du kan fremdeles kjenne at du må gå på toalettet på vanlig måte (via anus) dersom endetarmen (rectum) ikke er fjernet. Dette er helt normalt. Når du sitter på toalettet kan det godt hende at det kommer litt gammel avføring og/eller litt slim.

Hvis du har fjernet endetarmen (rectum) og endetarmsåpningen (anus) er lukket, er det mulig at du kan oppleve «fantom-rectum». Dette er en følelse av at du vil gå på toalettet på vanlig måte. Det kan hjelpe å sitte på toalettet inntil denne følelsen har gått over.

Nedenfor finner du nyttige råd om hvordan du skal skifte stomiposen, hvordan du skal gå med en stomipose samt hvordan du skal pleie huden rundt stomien:

Å skifte stomipose

finne ut mer

Å gå med stomipose

finne ut mer

Å pleie huden etter stomioperasjonen

finne ut mer

Photo2

Nyttige videoer du kan se før colostomioperasjonen

Vi har laget en rekke «Hvordan man ...» instruksjonsvideoer for personer som lever med en ileostomi. Disse videoene kan du se og laste ned.

Se videoer

Photo2

Å leve med stomi

La oss hjelpe deg med alle aspekter av å leve med en stomi, fra de første ukene etter operasjonen til livsstilsråd i hverdagen, inkludert reisetips, mosjon, kosthold og personlige forhold.

Å leve med stomi

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler