Hva er en kolostomipose?

En colostomipose er en stomipose som samler fekalisk materiale fra fordøyelseskanalen gjennom en åpning i bukveggen kalt stomi. En colostomipose vil bli festet til stomien etter din colostomioperasjon.

Hvilken type stomipose skal jeg gå med?

Til å begynne med vil du gå med en tømbar stomipose fordi avføringen kan være helt flytende.

Posen vil sikkert være gjennomsiktig eller ha et inspeksjonsvindu slik at stomisykepleierne enkelt kan kontrollere farge og størrelse på stomien. Sykepleierne vil tømme posen din inntil du føler deg frisk nok til å gjøre det selv.
 

Hva du kan forvente etter colostomi kirurgi

Det kan hende at du får drypp (intravenøst) og har slanger som stikker ut av kroppen, men det er ingen grunn til å bli skremt – det er helt normalt.

Dersom du har fått lagt ut en bøyle-colostomi er det også mulig at du har en «bro» eller en pinne som går under bøyle-colostomien.

Dette er en støttestang som holder bøyle-colostomien på plass de første dagene.

Dette vil bli fjernet sammen med drypp og slanger etter en stund.

Nedenfor finner du lenker til utvalget vårt av lukkede og tømbare poser:

Lukkede produkter

Se Lukkede produkter

Tømbare produkter

se Tømbare produkter

Når begynner colostomien min å virke?

Colostomien vil sannsynligvis begynne å virke i løpet av noen få dager etter operasjonen.

Du vil ikke ha noen kontroll over når den virker og vil kanskje ikke merke at det skjer.

Colostomien din kan produsere luft, og noen ganger kan den lage lyd! Avføringen din vil bli tykkere når du begynner å spise, og lyden av luft vil også reduseres.

Å skifte colostomipose

Stomisykepleieren din vil nok råde deg til å bruke en lukket (ikke tømbar) pose som krever skifting i stedet for tømming. Etter noen uker begynner de fleste å skifte poser etter en avføring. Dette skjer vanligvis én til fire ganger daglig. Slike forskjeller er vanlige og personlige for deg. Hvis du var litt plaget med forstoppelse før operasjonen, kan det godt hende at du vil oppleve det igjen. Det anbefales at du følger vanlige råd for å unngå forstoppelse.

Hvis endetarmen (rectum) er fjernet, kan det fremdeles kjennes ut som om du er nødt til å gå på toalettet. Dette er helt normalt. Når du sitter på toalettet kan det godt hende at det kommer litt gammel avføring og/eller litt slim.

Hvis du har fjernet endetarmen (rectum) og endetarmsåpningen (anus) er lukket, er det mulig at du kan oppleve «fantom-rectum». Dette er en følelse av at du vil gå på toalettet på vanlig måte. Det kan hjelpe å sitte på toalettet inntil denne følelsen har gått over.

Nedenfor finner du nyttige råd om hvordan du skal skifte stomiposen, hvordan du skal gå med en stomipose samt hvordan du skal pleie huden rundt stomien:

Å skifte stomipose

finne ut mer

Å gå med stomipose

finne ut mer

Å pleie huden etter stomioperasjonen

finne ut mer

Photo2

Nyttige videoer du kan se før colostomioperasjonen

Vi har laget en rekke «Hvordan man ...» instruksjonsvideoer for personer som lever med en colostomi. Disse videoene kan du se og laste ned.

Se videoer

Photo2

Å leve med stomi

La oss hjelpe deg med alle aspekter av å leve med en stomi, fra de første ukene etter operasjonen til livsstilsråd i hverdagen, inkludert reisetips, mosjon, kosthold og personlige forhold.

Å leve med stomi

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler