Vanligvis vil du bli kontaktet av en fysioterapeut som vil gi deg pusteøvelser og fortelle deg hvordan du skal hoste mens du støtter stomien og operasjonssåret. Den beste mosjonen rett etter operasjonen er å komme seg ut av sengen og gå.

Du vil kanskje trenge hjelp fra en sykepleier eller en fysioterapeut i begynnelsen, men det blir enklere etter hvert. Det anbefales å sitte utenfor sengen for å redusere risikoen for en infeksjon i brystet.

Det vil kanskje bli foretatt en vurdering av hvordan du klarer deg i trapper før du blir skrevet ut fra sykehuset.

I den første tiden

Det er viktig at du holder deg i bevegelse når du kommer hjem igjen, og spaserturer er ideelt, men husk på at samme hvor langt du går, må du også gå hjem igjen.

Du vil kanskje synes at det er nyttig å sette opp realistiske mål som gradvis vil øke etter hvert.

Lytt til kroppens signaler, og hvis det kjennes ut som om det er for mye – ikke gjør det!

Videre mosjon

Etter en stomioperasjon er det viktig at du kommer inn i en sunn livsstil med en gang du klarer det.

Tilfriskningsperioden kan variere og vil være avhengig av din alder, type operasjon og formnivå før operasjonen samt hvor lenge du har ligget på sykehus. Det er en fordel for deg å styrke magemusklene med tanke på generell tilfriskning. Svømming, spaserturer, yoga og pilates er med på å styrke magemuskler, men stopp hvis det gjør vondt. Fortsett med mageøvelsene du lærte på sykehuset.

Uansett hvilke aktiviteter du hadde glede av før operasjonen, bør du kunne komme tilbake til dem etter at du har blitt frisk. Snakk med stomisykepleieren din eller lege før du setter i gang med noe som er anstrengende.

Det er også lurt å snakke med stomisykepleieren din om et støttebelte før du begynner med mosjon og aktiviteter igjen. Et støttebelte vil støtte magemusklene og er med på å forhindre at du utvikler et brokk.

vis du går på et treningsstudio, anbefaler vi at du kontakter en personlig trener (PT) før du begynner med noen aktiviteter da en PT bør kunne sette sammen et skreddersydd treningsprogram.

Du kan begynne med aktiviteter som hagearbeid og golf igjen, men det tilrådes at du bruker et støttebelte når du holder på med disse aktivitetene.

Pass på at du drikker rikelig med væske når du mosjonerer så du unngår uttørring.

 

Med deg på for vårt månedlige e-Nyhetsbrev!

Abonner nå på vårt nyhetsbrev så du er oppdatert på alt som skjer med Salts Healthcare.

Meld deg på her

 

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler