Intimitet, sex og forhold når du har stomi

I begynnelsen vil du komme deg igjen etter operasjonen og bli vant til de praktiske sidene ved livet med en stomi. Det er ikke sikkert at du føler deg klar for intimitet. Det er helt i orden – gi deg selv tid til å komme over operasjonen først.

Vær åpen med partneren din omkring følelser og erfaringer da partneren kanskje er mer engstelig enn du er. Kom i gang igjen med intimitet med nærhet, holde hverandre i hendene og kyssing.

Det viktigste er å huske på å slappe av og ha det behagelig.

Hvis du har en ileostomi eller en colostomi

Noen operasjoner har innvirkning på de seksuelle funksjonene hos en person. Det kan skyldes fysiske endringer i et område på kroppen eller bare at du ikke er klar enda, ganske enkelt.

Du må kanskje prøve deg frem for å finne den mest behagelige stillingen for samleie. Du kan diskutere denne med stomisykepleieren din når du er klar for det og finne ut hvilken innvirkning (hvis noen) operasjonen kan ha hatt på deg.

Hvis du har en urostomi

Denne operasjonen vil ha innvirkning på din seksuelle funksjon, og det skyldes fysiske endringer av dette området på kroppen din. Nerver, blodforsyning og omkringliggende områder vil bli påvirket.

Det bør settes av tid til å drøfte dette med stomisykepleieren din og en urolog før og etter operasjonen.

Når tidspunktet er riktig

Du er ikke nødt til å gå med en spesiell pose i intime stunder, men hvis du ønsker det finnes det mindre poser tilgjengelig. Skift posen før samleie hvis mulig – det er mer diskret med en tom pose. Magebelter (store støttebånd) er med på å skjule og støtte posen.

Kvinner vil kanskje gå med undertøy, og det er flere firmaer som produserer en rekke undertøyskolleksjoner for kvinner som lever med en stomi.

Kvinner


Hvis du har en ileostomi eller en colostomi:

Noen kvinner opplever at følsomheten forsvinner, smerter og tørrhet etter noen typer av operasjoner. Dette kan avhjelpes med bruk av glidemidler, endring av stillinger og at man unngår dyp penetrasjon.

Hvis du opplever vanskeligheter, kan stomisykepleieren din gi deg råd.


Hvis du har en urostomi:

I noen tilfeller omfatter denne typen operasjoner fjerning av livmoren og deler av veggen i skjeden. Du kan oppleve at følsomheten forsvinner, smerter og tørrhet.

Dette kan avhjelpes med bruk av glidemidler, endring av stillinger og at man unngår dyp penetrasjon. Hvis du opplever vanskeligheter, kan stomisykepleieren din gi deg råd.


Prevensjon og graviditet med stomi

Du bør snakke med lege (fastlege eller gynekolog) angående prevensjon hvis du trenger det da det fremdeles er mulig å bli gravid etter en stomioperasjon.

Hvis du ønsker å bli gravid, snakk med fastlegen din eller en gynekolog da de er mest kvalifisert til å gi deg råd. Under svangerskapet kan du oppleve endringer av størrelsen på stomien, og du må da justere stomimalen din.

Menn

Menn kan oppleve vanskeligheter med å oppnå og beholde ereksjon og utløsning. Det kan skyldes at nervene og blodforsyningen som skal til kan ligge i klem eller være skadet etter operasjonen.

Det kan bli bedre etter hvert, men hvis problemene vedvarer kan du snakke med stomisykepleieren din da legemidler og behandlinger som feks;

  • Viagra
  • Injeksjoner i penis
  • Implantater eller mekaniske anordninger finnes

Og de kan være svært effektive.

Advarsel: Samleie gjennom stomien må aldri prøves da det kan være svært farlig.

 

Med deg på for vårt månedlige e-Nyhetsbrev!

Abonner nå på vårt nyhetsbrev så du er oppdatert på alt som skjer med Salts Healthcare.

Meld deg på her

 

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler