Problemer du kan oppleve med en colostomi, ileostomi eller en urostomi


Sår hud

God hudpleie er viktig for å forhindre sår hud. Sår hud er et vanlig problem og blir ofte sett, men det er enkelt å behandle. Det er en rekke grunner til at sår hud oppstår. Dette er ikke en fullstendig liste, så ta kontakt med stomisykepleieren din for ytterligere veiledning hvis symptomene vedvarer.
 

Dårlig tilpasset pose

Etter operasjonen kan du oppleve at formen på magen din endrer seg, særlig hvis du legger på deg eller taper vekt. Dette kan bety at huden nærmest stomien ikke sitter jevnt fast mot posen og frisk hud blir eksponert for avføring. Da oppstår det lekkasje og sår hud. Derfor er det viktig å kontrollere størrelsen og formen på stomimalen og tilpasning av posen regelmessig.
 

Skade på stomi eller hud

Stomien og huden omkring stomien er utsatt for skade og bør derfor passes godt på. En mal som ikke er korrekt tilpasset kan gnis mot stomien og forårsake skade som kan omfatte små sår. Det kan hende at formen på stomien er den samme, men størrelsen er endret. Gjør det til en vane å kontrollere stomien, malen og huden omkring regelmessig.


Produktfølsomhet

Følsomhet overfor kleberen på posen er sjelden, men kan oppstå selv om du har brukt posen i lang tid. Det kan begynne som en liten irritasjon og forverres etter hvert hvis det ikke blir behandlet.
 


Follikulitt

Dette er en kronisk betennelse i hårfolliklene (hårkjertlene). Det ser ut som små kviser, noen ganger pussfylte, som kan være smertefulle og blir ofte sett etter barbering av huden rundt stomien. Med en gang du oppdager endringer i huden umiddelbart rundt stomien, skal du kontakte stomisykepleieren din for råd om behandling.
 

Parastomalt brokk

Et brokk (hernie) er en svakhet i muskelveggen. Et parastomalt brokk kan oppstå rundt stomien og er vanligvis avhengig av følgende risikofaktorer:

 • Alder
 • Vekt
 • Anstrengelser eller tunge løft
 • Røyking
 • Flere abdominale og/eller akutte operasjoner

Et parastomalt brokk kan variere i størrelse fra så lite som en golfball til så stort som en fotball. Det finnes flere abdominale støttebelter og korsetter som hjelper til å skjule og støtte brokket. Det anbefales at du bruker et enkelt støttebelte som forebygging. Hvis du deltar i mer anstrengende aktiviteter, er det nødvendig med mer omfattende støttemateriell. Stomisykepleieren din kan hjelpe deg med dette.

Hos noen vil et parastomalt brokk ikke gi noe ubehag mens andre opplever en trekkende følelse, ubehag eller smerte. Dette er som regel avhengig av størrelsen på brokket og kan lindres ved å gå med et tilpasset støttebelte.

Det er mulig å reparere brokket med en operasjon, avhengig av symptomene og innvirkningen på livskvaliteten. Dette vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle av en kirurg. Det skal legges til at det er risiko for et nytt brokk etter reparasjon.
 

Tilbaketrekking (retraksjon) 

Dette er når stomien ligger under hudnivå. Det er flere grunner til det:

 • Vansker med å legge ut stomien
 • Vekt
 • Fasongen på magen

Hvis du har en tilbaketrukket stomi, må du prøve flere poser og tilleggsprodukter for å finne det som passer best til stomien din. Det er større sannsynlighet for lekkasjer, men bruk av riktige produkter vil redusere denne risikoen. Det kan ta litt tid å finne de riktige produktene, men stomisykepleieren din vil gi deg råd om hva som kan være best for deg.
 

Blødning

Tarmen har en svært god blodforsyning, og det er derfor stomien er rosa/rød. Når du rengjør stomien, kan du forvente et lite blodspor på kluten. Men hvis du ser blod inne i posen og/eller i avføringen, bør du kontakte stomisykepleieren din eller fastlegen.

Hvis du bruker blodfortynnende midler som warfarin eller acetylsalisylsyre, kan det øke blødningsrisikoen. Hvis blødningen er stor, vedvarende eller kommer fra innsiden av stomien, skal du rådføre deg med stomisykepleieren din eller fastlegen.
 

Prolaps

Tarmen kan noen ganger bli litt lenger, akkurat som et teleskop, og det heter et stomiprolaps. Til tross for prolapset bør colostomien din fortsatt ha en rosa/rød farge. Hvis fargen endrer seg og blir mørkere, er det viktig at du oppsøker øyeblikkelig legehjelp. Det er viktig å kontrollere stomimalen ofte, og det kan bli nødvendig med en større pose for å gi plass til stomien.

Prolapset kan bli mindre hvis du ligger ned på ryggen, og det kan gjøre det enklere å skifte pose. I noen tilfeller kan bruk av et støttebelte som er påsatt i liggende stilling være effektivt i håndteringen av prolapset.

Stomisykepleieren din kan gi deg råd om bruk av korsett eller belte.
 

Granulomer

Granulomer er røde klumper som kan oppstå på og rundt kanten på stomien. De kan være ømme og utvikle seg når som helst. Noen ganger kan gnidninger fra hudplaten eller posen øke risikoen for dannelse av granulomer. Blødninger kan oppstå og virke inn på feste av posen. Stomimalen bør kontrolleres for å sikre en god tilpasning, men ikke klipp malen større for å gi plass til granulomene da dette kan medvirke til at de faktisk blir større.

Stomisykepleieren din vil kanskje synes at det er nødvendig å behandle granulomene med sølvnitrat, eller du kan henvises til kirurgisk fjerning, men det er sjelden.
 

Sår 

Sår kan utvikle seg av en rekke årsaker som kan omfatte legemiddelbruk, type stomiutstyr og som en følge av den opprinnelige sykdommen din. De kan ses ut som områder som er skadet, røde og såre, og de kan være smertefulle. Sår kan behandles, og stomisykepleieren din kan gi deg råd etter en nærmere vurdering.
 

Stenose 

Stenose medfører at stomien blir svært liten og trang. Avføringen fra stomien vil se mer ut som strimler eller kanskje være flytende. Etter en nærmere vurdering kan stomisykepleieren din sette en dilator inn i stomien og trekke den ut igjen, og du vil få beskjed om å gjøre det samme når du er hjemme.

Stomisykepleieren din kan også be deg om å ta avføringsmidler for at avføringen skal være løs nok til å passere og for å unngå forstoppelse. Det kan være nødvendig med en operasjon for å lage ny fasong på stomien.
 

Nekrose 

Dette er ekstremt sjeldent. Nekrose oppstår når blodforsyningen til stomien blir redusert. Innledningsvis vil stomien få en rød/mørklilla farge, og den kan også bli svart. Det er et tegn på at blodforsyningen er svekket. Stomien kan også være kald og hard ved berøring. Det er svært viktig at du oppsøker øyeblikkelig legehjelp.

Mulige problemer med colostomi


Forstoppelse

Forstoppelse kan oppstå av mange grunner som f.eks. redusert mobilitet, smertestillende legemidler og redusert inntak av fiber og væske. Det resulterer i sjelden og hard avføring, og det kan gi ubehag i magen. Det kan utbedres ved å øke inntak av fiber og væske. Hvis dette ikke virker, kan fastlegen eller stomisykepleieren din gi råd om korrekt bruk av avføringsmidler.

Mulige problemer med colostomi og ileostomi


Endring av avføring 

En endring av avføringen fra stomien kan gi sår hud. Hvis du har løs avføring, kan du oppleve at det er nyttig å bruke en tømbar pose midlertidig. Da unngår du hyppige poseskift som kan føre til sår hud.
 

Mukokutan separasjon

For å få lagt ut stomien vil tarmen bli sydd fast til huden. Etter operasjonen kan stingene og huden skilles av og til. Dette kan se litt ubehagelig ut, som andre sår, men det vil tilheles over tid. Det er viktig å kontakte stomisykepleieren din som kan gi deg råd om behandling for å fremme tilhelingen.
 

Pancaking

Pancaking oppstår hvis de indre lagene i posen kleber seg sammen og forårsaker et vakuum som hindrer at innholdet strømmer til bunns. Avføringen blir liggende igjen øverst i posen og dette kan potensielt blokkere filteret. Posen kan også bli skjøvet ut fra kroppen. Det kan hjelpe å sette filterbeskyttelsen av og på flere ganger.

Fyll litt luft i posen før påsetting ved å blåse inn i posen og sett filterbeskyttelsen på slik at det blir igjen litt luft i posen. Når stomien har virket, fjern filterbeskyttelsen slik at avføringen kan strømme ned i posen. Noen synes det er nyttig å legge litt toalettpapir eller en bomullsdott i posen. Andre legger en dråpe olje eller flytende såpe i hullet i hudplaten slik at det dekker filmen på motsatt side inne i posen og avføring kan da gli ned i posen.
 

Ballooning

Ballooning oppstår når stomiposen blåses opp av luft. Dette kan forårsake at posen skyves ut fra kroppen. Hvis du bruker en filterbeskyttelse, prøv å ta den av. Hvis stomiposen din har et filter og du fremdeles opplever problemer, kan det være fordi du har for mye luft i magen. Krydret mat, noen grønnsaker (løk, kål, erter og bønner) og kullsyreholdige drikkevarer er kjent for å gi mye luft i magen, så prøv å unngå disse. Vi har en detaljert guide med kostholdsråd som kan være til hjelp for å unngå ballooning.

Du skal også la være å drikke mens du spiser da dette kan medføre at du svelger luft. Regelmessige måltider er med på å redusere dannelsen av luft i magen.

Mulige problemer med ileostomi


Blokkering

En blokkering kan være forårsaket av:

 • Mat
 • Sammenvoksninger
 • Parastomale brokk
 • Mulige problemer med urostomi
 • Endring av urin

Mulige problemer med urostomi


Endring av urin​

Alle endringer av urinen din kan bidra til sår hud. Svært sur eller svært basisk urin kan påvirke festeevnen til posen din. Dette kan være et tegn på infeksjon og du bør rådføre deg med stomisykepleieren din.
 

Fosfatavleiringer​

Dette oppstår når urinen er for basisk og danner grå, harde avleiringer på huden, og det kan gi sår hud og lekkasjer. Disse avleiringene må dekkes av stomiposen og det er viktig at du ikke lager et større hull. Behandling omfatter bløtlegging med eddik: Enten ved å fukte det omkringliggende området med en klut gjennomfuktet i like deler hvit eddik og vann, eller dusjing eller dekking av området med en samme oppløsningen. Stomisykepleieren din vil vise deg hvordan du skal gjøre det. Du bør også øke væskeinntaket.
 

Mukokutan separasjon

For å få lagt ut stomien vil tarmen bli sydd fast til huden. Etter operasjonen kan stingene og huden skilles av og til. Dette kan se litt ubehagelig ut, som andre sår, men det vil tilheles over tid. Det er viktig å kontakte stomisykepleieren din som kan gi deg råd om behandling for å fremme tilhelingen.

 • Drikk rikelig med væske,
 • Pass på at slangen til nattposen holdes ren
 • Drikk tranebærsaft eller ta tranebærtabletter
 

Med deg på for vårt månedlige e-Nyhetsbrev!

Abonner nå på vårt nyhetsbrev så du er oppdatert på alt som skjer med Salts Healthcare.

Meld deg på her

 

Våre partnere og akkrediteringer

 • Medilink logo
 • BSF logo
 • SHA logo
 • Investors in People logo
 • BHTA logo
 • UTA logo
 • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler