Planlegging av ferie

Når du planlegger den første reisen din, er det naturlig at du føler deg engstelig for å skulle reise for førstegang etter operasjonen.

Det er fornuftig å begynne med korte reiser for å bygge opp selvtilliten. Når du føler deg trygg på kortere reiser, kan du begynne å tenke på reisemål lenger unna.

Planlegg på forhånd

 • Lag en sjekkliste over utstyr du må ha med deg.
 • Gjennomgå rutinen med å skifte pose for å minne deg selv om alt du behøver.
 • Regn ut hvor mange poser du normalt vil trenge for hver dag i ferien – og ta med dobbelt så mange pluss noen ekstra! Forandring av klima og miljø kan innebære at du vil trenge flere skift av pose.
 • Å ha med ekstra utstyr gir deg ekstra sikkerhet.
 • Hvis du vanligvis bruker lukkede poser, kan det være nyttig å ha med noen tømbare poser i tillegg. Når du er på reise i inn- og utland kan det hende at du får omgangssyke. Det kan være enklere å tømme en tømbar pose hvis avføringen er løs, og det reduserer antall poseskift og risikoen for sår hud rundt stomien.
 • Det kan være lurt å ha med poser i ulike størrelser for ulike aktiviteter. De fleste produsentene har poser i flere størrelser.
 • Du vil sikkert ha større poser ved lengre flyturer og mindre poser hvis du skal bade og svømme. Spør stomisykepleieren din om råd.
 • Generelt anbefales det å ha det meste av utstyret ditt i håndbagasjen slik at du er sikker på at det alltid er med og enkelt å få tak i. I tilfelle av at du mister håndbagasjen din, bør du ha ekstra utstyr i innsjekket bagasje eller i bagasjen til noen du reiser sammen med som en forsiktighetsregel.
 • Kontakt stomisykepleieren din om opplysninger om en stomisykepleier på stedet eller landet du skal besøke.
 • Ha et lite reisesett med utstyr for poseskift lett tilgjengelig slik at toalettbesøk kan gjøres enkelt og diskret.

Hvis du nylig er operert, snakk med lege på sykehuset eller fastlegen din før du bestiller feriereisen din for å sikre at du er i stand til å reise.

Du bør få medisinsk tillatelse til å reise hvis det er mindre enn 6 måneder siden du lå på sykehuset.

Stomi og reiseforsikring

Når du har bestemt deg for hvor du vil reise, må du sikre deg at du har tilstrekkelig dekning på reiseforsikringen din. Før forsikringsselskapene vil gi deg den dekningen du ønsker, må du gjennomgå en behandling av søknaden din. Det kan innebære at du må fylle ut et medisinsk spørreskjema eller ta en telefonsamtale med en medisinsk rådgiver.

Du må oppgi hele din medisinske bakgrunnshistorie, alle operasjoner og alle sykdommer som gjelder deg. Spør hos flere forsikringsselskaper da det sannsynligvis vil koste mer enn en vanlig reiseforsikring.

Kontakt relevante pasientorganisasjoner og få vite om de anbefaler noen forsikringsselskaper.


Reise til Europa?

Hvis du reiser i Europa, er det viktig å ha det nye Europeiske helsetrygdkortet (EHIC). Du kan bestille Europeisk helsetrygdkort her på helsenorge.no, eller ved å ringe 800HELSE (800 43 573). Helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg.

Du har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og du må betale de samme egenandelene som dem. Helfo anbefaler at du i tillegg til Europeisk helsetrygdkort også har en reiseforsikring.

I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold.

Å fly med stomi


Før flyreisen

Husk at i henhold til forskriftene fra International Air Transport Association (IATA) er det ulovlig for passasjerer å ta med farlige gjenstander ombord i fly, og sakser bør pakkes i innsjekket bagasje. Det er også restriksjoner for å ta med væsker ombord. Ta dette opp med flyselskapet i god tid før avreise.

Når du sjekker inn på flyplassen, skal du være ute i god tid så du kommer langt frem i køen. På den måten kan du sikre at du får en plass ved midtgangen nær toalettet. Du kan også bestille en slik plass på forhånd hos reisebyrået ditt eller på Internett hvis du bestiller på nettet. Flyreiser kan gi noen personer ekstra luft i magen.

Det er en god idé å unngå matvarer som du vet gir deg luft i magen, ha hyppige og små måltider i 24 timer før flyturen og prøv å unngå krydret eller fettrik mat samt kullsyreholdige drikkevarer.


Pakking og bagasje

Håndbagasjen din vil bli undersøkt på flyplassen. Hvis du ikke snakker språket i ankomstlandet, kan du få et reisekort fra NORILCO på flere europeiske språk og/eller en legeerklæring på det aktuelle språket som forklarer hvorfor du har med deg stomiutstyr.

Kontakt Salts Healthcare eller stomisykepleieren din for å få et slikt kort. I Norge har pasientforeningen Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer utgitt et eget kort til sine medlemmer som gir innehaveren mulighet til å lettere få låne toalett i forretninger, utesteder, samt gis hurtig tilgang om det skulle være kø.

Med dette kortet og attest fra lege, kan man benytte fast track ved flyplassene om behovet tilsier det.

Bilturer med stomi


Bilreiser

Hvis du reiser med bil eller buss, kan du forsøke å planlegge pauser på stedet som har toalettfasiliteter. De fleste kaféer, restauranter, bensinstasjoner og hoteller/moteller har toalettfasiliteter. Du skal ikke være redd for å spørre om å få låne et toalett.

 

Mat og drikke


Generelle råd

I utlandet gjelder disse generelle rådene for alle:

 • Vær forsiktig med drikkevannet i noen land
 • Drikk bare vann fra flaske eller kokt vann; dette gjelder også når du pusser tenner og vasker stomien.
 • Unngå matvarer som har stått lenge
 • Ikke bruk isbiter i drikkevarer
 • Vask alle salater/grønnsaker og all frukt før du spiser dem


Omgangssyke

En endring av klima, vann og matvarer kan gi deg urolig mage, så du må være forberedt. Som en forholdsregel mot diaré tilrådes det å bruke loperamid (Imodium) som reduserer tarmaktiviteten og poser med rehydreringspulver (Gem® i Norge, Dioralyte® og Rehydrate® i utlandet) som er enkle å løse opp i vann for å erstatte tapte kroppssalter og redusere risikoen for uttørring.

Disse legemidlene er både reseptfrie og på resept, og de kan fås på apoteket og lokale supermarkeder. Les alltid instruksjonene svært nøye før du bruker disse legemidlene. Hvis symptomene ikke gir seg i løpet av 24 timer, skal du oppsøke lege.


Væske

Drikk rikelig med væske. I varme og fuktige land svetter vi mye mer enn vanlig og vi må derfor erstatte tapte kroppsvæsker. Dette gjelder hele familien, ikke bare personer med stomi. Pass på at du har mange væskestopp og alltid har med deg en vannflaske. Isotone sportsdrikker som XL-1, Powerade og Lucozade eller tilsvarende et utmerket for å bekjempe uttørring.

La kullsyreholdige drikkevarer miste kullsyren først for å unngå luft i magen.

Husk at for mye alkohol fremskynder uttørring og kan gi deg bakrus neste morgen – ikke overdriv!

Oppbevaring av stomiprodukter

Hvis du er på ferie i et varmt klima, må du ikke la stomiposene bli for varme.

Det anbefales å oppbevare disse i en kjølebag eller i kjøleskap, velg det kaldeste stedet i boligen til oppbevaring.

Bading

De fleste er urolige når de skal bade for første gang. Noen er bekymret for at vannet vil svekke klebeevnen til hudplaten på posen. Stomiposen vil være sikker mens du bader.

Når posen blir våt, blir kleberen enda «seigere» og sitter enda bedre fast. Hvis du vil skifte posen etter at du har badet, kan du kanskje oppdage at kleberen fremdeles er «seig», og når du forsøker å ta den av, kan den oppføre seg som en brukt tyggegummi og etterlate kleberrester.

Det vil nok være bedre å tørke posen godt og la den være på i noen minutter. Kleberen oppfører seg sikkert normalt da. Du vil kanskje skifte posen med en mindre pose når du skal bade og gå på stranden. Ikke vær redd for å sole deg mens du er i utlandet heller.

Hvis du vil tilbringe mye tid i solen, er det best å passe på at posen er tildekket fordi plasten i posen forsterker varmen.


Badetøy

Badetøyet du kan gå med er avhengig av din personlige smak og hvor stomien din er plassert.


Kvinner:

 • Hvis du liker å bruke en bikini – flott!
 • Et godt fôr i badedrakten eller et dobbelt tekstillag vil gi magen din støtte og være med på å skjule posen.
 • Når du velger badetøy, prøv med et dristig og fargerikt mønster som vil skjule eventuelle buler.
 • Hvis du går med bikini, kan en som er høyt skåret eller har et høyt liv skjule stomien. Alternativet er en tankini-topp (lang vest) som kan brukes sammen med en bikiniunderdel.
 • Du kan også gå med sarong på stranden eller ved bassengkanten. Du kan ta den enkelt av når du får lyst på en dukkert.


Menn:

 • Hvis du liker å gå med din Speedo – flott!
 • Alternativt er badeshorts et godt valg da de kan bæres over stomien og oftest sitter løst. Velg en badeshorts med innvendig nettruse som vil støtte stomiposen.

Nyttige hjelpemidler

Følgende firmaer selger badetøy for personer med en stomi:

 

Med deg på for vårt månedlige e-Nyhetsbrev!

Abonner nå på vårt nyhetsbrev så du er oppdatert på alt som skjer med Salts Healthcare.

Meld deg på her

 

Våre partnere og akkrediteringer

 • Medilink logo
 • BSF logo
 • SHA logo
 • Investors in People logo
 • BHTA logo
 • UTA logo
 • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler