Takling av de emosjonelle utfordringene ved å ha en stomi

Stomien kan ha blitt lagt ut av flere grunner, inkludert kreft, skade, inflammatorisk tarmsykdom eller inkontinens. Grunnen til at operasjonen var nødvendig kan ha en innvirkning på hvordan du tilpasser deg livet med en stomi.

Noen personer ser på stomien som en kjærkommen lindring etter mange år med redusert livskvalitet som følge av sykdom. Andre føler det som et tap og ser på stomien som noe de helst ville slippe. Dette er en vanlig og forståelig reaksjon.

Det er viktig å vite at du kan gjennomgå en periode med vemod og sorg og at du føler deg engstelig til tider. Ikke døm deg selv for hardt, la følelsene dine komme frem til overflaten. Det er i orden at du er sint, trist eller vil gråte.

Å lære å takle stomien din, såvel emosjonelt som praktisk, vil ikke skje over natten. Vi lærer å akseptere endringene i livet med ulik hastighet, og for noen vil dette ta lenger tid enn for andre.

Det hjelper å snakke om disse følelsene med noen du har det godt sammen med, din partner, familie, venner eller stomisykepleieren din. De vil være der for å gi deg støtte og hjelpe deg underveis. 

Hvem skal jeg fortelle det til?

Du er kanskje engstelig for hvordan andre vil behandle deg nå som du har fått en stomi. Bare du kan bestemme hvem du skal fortelle det til og når du skal gjøre det.

Noen velger å fortelle familie og venner det med en gang, og det kan være til hjelp i tilpasningen til livet med en stomi.

 

Med deg på for vårt månedlige e-Nyhetsbrev!

Abonner nå på vårt nyhetsbrev så du er oppdatert på alt som skjer med Salts Healthcare.

Meld deg på her

 

Våre partnere og akkrediteringer

  • Medilink logo
  • BSF logo
  • SHA logo
  • Investors in People logo
  • BHTA logo
  • UTA logo
  • SGS logo

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for markedsføring (hvis relevant), og for å gi deg en bedre opplevelse ved å tillate at vi husker deg og analyserer hvordan du bruker nettstedet vårt. For å akseptere informasjonskapsler, klikker du på “Godta alle informasjonskapsler”. Eventuelt kan du bare velge “vesentlige informasjonskapsler” som er påkrevet av nettstedet. Du kan når som helst klikke på vår kontrollpanel for informasjonskapsler og velge et annet alternativ.  |  Se vår retningslinjer for personvern eller retningslinjer for infomasjonskapsler

Bare godta vesentlige informasjonskapsler Godta alle informasjonskapsler