Etter Operasjonen urostmy

“Livet etter urostomioperasjonen var enklere fordi jeg var forberedt”

Det kan ta litt tid å bli vant til en stomi. Men med den riktige rådgivningen fikk jeg snart sving på sakene og syntes at det var enkelt å skifte pose. Her er noen ting du skal huske på etter operasjonen din.

Når du våkner opp etter operasjonen More info

Når du våkner etter operasjonen, vil du ha en stomipose på magen. Stomien kan være hoven i begynnelsen, men den vil krympe etterhvert. Du vil sikkert ha drypp og slanger festet til kroppen, men det er helt normalt. I begynnelsen vil det også være stents/tynne katetere der. De vil bli fjernet eller falle naturlig ut, vanligvis etter 7 til 10 dager. Du kommer helt sikkert til å føle deg trett, og du kan oppleve at mange forskjellige følelser raser gjennom kroppen. Du må bare huske på at det tar tid å bli restituert, både fysisk og følelsesmessig.

Figur: En urostomi (med stentene/kateterne på plass)
Når begynner stomien å virkeMore info
Stomien vil begynne å virke med en gang. Etter operasjonen vil du merke at du ikke har noen kontroll over vannlatingen fordi stomien har ingen muskler. Urinen vil renne ut i posen, uten at du kjenner den vanlige trangen til vannlating. Urinen har kanskje et lite rødstenk i begynnelsen — det er ingenting å bekymre seg over. Du vil også se at det er slim i urinen. Dette er på grunn av at det er en del av tynntarmen som er i bruk.
Å gå med en stomiposeMore info
Etter operasjonen er du nødt til å bruke en stomipose. Posen sitter fast på magen din, over stomien, for å samle opp urin.
Det er mange stomiposer å velge imellom, og de kan bæres under de vanlige klærne dine, også når du dusjer. Urostomiposer har unike egenskaper som f.eks. enveisventiler og kraner som lar deg tømme urin fra posen og ned i toalettet. Stomisykepleieren vil hjelpe deg å finne den riktige posen for deg.
Hva slags pose skal jeg gå med? More info

I begynnelsen, rett etter operasjonen, skal du gå med en pose som er gjennomsiktig og tømbar. Sykepleierne vil tømme posen din inntil du føler deg bra nok til å gjøre det selv. En nattpose, som er større enn en vanlig urostomipose, kan kobles til for å samle opp urinen i løpet av natten.

Figur: Urostomipose — forside og bakside
Skifte pose More info

Etter en stund vil du sikkert lage deg en rutine for skifting av posen, og det er en god idé å gjøre dette så enkelt som mulig. Stomien din vil virke gradvis i løpet av dagen og natten. Det kan være best å skifter posen om morgenen da det vanligvis produseres mindre urin på den tiden av dagen.

Klargjøring av en ny pose More info

Tegn malen til stomien din på klippeguiden, klipp deretter hullet etter malen. Det er svært viktig at hullet i hudplaten passer akkurat rundt stomien for å forebygge risikoen for lekkasje og irritert hud. Stomisykepleieren din vil vise deg hvordan du skal gjøre det — det vil bli lettere — og deretter kan du få poser som er ferdigklippet til din størrelse.

Påsetting More info

Pass på at huden er helt tørr før du setter på en ny pose. 1. Ta av beskyttelsesfilmen på kleberen 2. Brett øverste halvdelen av platen ned, plasser deretter posen rundt stomien. Klem platen fast, begynn nede og gå oppover med fingrene. 3. Pass på at det ikke er noen rynker på hudplaten.

Fjerning av brukt pose More info

Fjern kleberen forsiktig, bruk en fuktig kompress, begynn øverst og gå nedover mens du støtter opp huden. Tøm innholdet i toalettet. Kast posen i en avfallspose og legg den i søppelkassen. Bruk myke kompresser og varmt vann for å rengjøre huden rundt stomien.

Hvor ofte er jeg nødt til å skifte pose?More info
Stomiposen vil vanligvis måtte tømmes seks til åtte ganger daglig ved hjelp av kranen som er nederst på posen. Stomisykepleieren kan gi deg råd. Om natten kan du tilkoble en nattpose så du ikke blir nødt til å stå opp for å tømme ut urinen.
Finn et PasientmøteMore info
-Ta kontakt med Norilco (www.norilco.no) som vil gi deg kontakt detaljer til din lokale Norilco avdeling