Etter Operasjonen ileostomy

“Vær klar til å takle alt etter operasjonen”

Livet endrer seg ganske dramatisk etter at man får en ileostomi, men det blir enklere derom man vet hva man kan forvente. Hvis du tar deg tid til å lese igjennom dette nettstedet vil du få tilstrekkelig selvtillit til å skifte posene og bli vant til livet med stomi etter operasjonen.

Når du våkner opp etter ileostomi operasjonen More info

Når du våkner etter operasjonen, vil du ha en stomipose på magen. Stomien kan være hoven i begynnelsen, men den vil krympe i løpet av noen få uker. Du vil sikkert ha drypp og slanger festet til kroppen, men det er helt normalt.

Det er også mulig at du vil ha en “bro” som går under stomien i de første dagene, men alt dette vil bli fjernet i løpet av ganske kort tid, og det er ikke særlig ubehagelig. Du kommer helt sikkert til å føle deg trett, og du kan oppleve at mange forskjellige følelser raser gjennom kroppen.Du må bare huske på at det tar tid å bli restituert, både fysisk og følelsesmessig.

Øverste figur: Ende-ileostomi rett etter operasjonen
Nederste figur: Bøyle-ileostomi rett etter operasjonen

Når begynner stomien å virke?More info
Stomien vil vanligvis begynne å virke i løpet av noen dager etter operasjonen. Avføringen vil være vandig, og den kan lukte ganske sterkt i begynnelsen. Du kan oppdage at stomien produserer tarmgass som lager lyd, men dette er normalt og må forventes. Tarminnholdet vil bli tykkere når du begynner å spise et sammensatt kosthold, og det blir mindre tarmgass som lager lyd. Selv om endetarmen (rectum) ikke er fjernet, kan det hende at du føler trang til å gå på toalettet.
Å gå med en stomiposeMore info
Etter operasjonen er du nødt til å bruke en stomipose for å samle opp tarminnholdet. De fleste stomiposene er omtrent på størrelse med et A5-ark og er utformet til å klebe seg fast på magen over stomien. Du kan gå med disse under de vanlige klærne dine — og til og med når du dusjer. Stomiposer har vanligvis luftfiltre som slipper luft og gass gradvis ut og som absorberer lukt.
Hva slags pose skal jeg gå med? More info

I begynnelsen, rett etter operasjonen, skal du gå med en såkalt post-op-pose som enten er gjennomsiktig og tømbar eller har overtrekk med inspeksjonsvindu. Sykepleierne vil tømme posen din inntil du føler deg bra nok til å gjøre det selv. Når du er klar for det, kan du gå over til en beige eller pose med inspeksjonsvindu.

Figur: Tømbar pose
Skifte pose More info

Etter en stund vil du sikkert lage deg en rutine for skifting av posen, og det er en god idé å gjøre dette så enkelt som mulig. Stomien din vil være aktiv på ulike tider av dagen. For eksempel vil den være aktiv kort tid etter et måltid. Prøv å velge tidspunkt for å skifte poser når stomien din er relativt lite aktiv, for eksempel tidlig om morgenen.

Klargjøring av en ny pose More info

Tegn malen til stomien din på klippeguiden, klipp deretter hullet etter malen. Det er svært viktig at hullet i hudplaten passer akkurat rundt stomien for å forebygge risikoen for lekkasje og irritert hud. Stomisykepleieren din vil vise deg hvordan du skal gjøre det — det vil bli lettere — og deretter kan posene forhåndsklippes til din størrelse.

Påsetting More info

Pass på at huden er helt tørr før du setter på en ny pose. 1. Ta av beskyttelsesfilmen på kleberen 2. Brett øverste halvdelen av platen ned, plasser deretter posen rundt stomien. Klem platen fast, begynn nede og gå oppover med fingrene. 3. Pass på at det ikke er noen rynker på hudplaten.

Fjerning av brukt pose More info

Fjern kleberen forsiktig, bruk en fuktig kompress, begynn øverst og gå nedover mens du støtter opp huden. Tøm innholdet i toalettet. Kast posen i en avfallspose og legg den i søppelkassen. Bruk myke kompresser og varmt vann for å rengjøre huden rundt stomien.

Hvor ofte er jeg nødt til å skifte pose?More info
Det kommer an på dine personlige valg. Stomisykepleieren din vil gi deg råd om dette.Du vil bli nødt til å tømme posen flere ganger hver dag.