Etter Operasjonen colostomy

“Livet ble absolutt mye bedre etter operasjonen”

Jeg hadde vært syk i så mange år at når jeg til slutt ble operert så var det faktisk en enorm lettelse. Selvfølgelig må du bli vant til å gå med og skifte stomiposen. Her er noen ting du skal tenke på.

Når du våkner opp etter operasjonenMore info
Når du våkner etter operasjonen, vil du ha en stomipose på magen. Stomien kan være hoven i begynnelsen, men den vil krympe etterhvert.Du vil sikkert ha drypp og slanger festet til kroppen, men det er helt normalt. Det er også mulig at du vil ha en “bro” som går under stomien. Det er en støttepinne som holder stomien på plass i de første dagene etter operasjonen. Du kommer helt sikkert til å føle deg trett, og du kan oppleve at mange forskjellige følelser raser gjennom kroppen. Du må bare huske på at det tar tid å bli restituert — både fysisk og følelsesmessig.
Når begynner stomien å virkeMore info
Stomien vil vanligvis begynne å virke i løpet av noen dager etter operasjonen. Avføringen vil være vandig, og den kan lukte ganske sterkt i begynnelsen.Du kan oppdage at stomien produserer tarmgass som lager lyd, men alt dette er normalt og må forventes. Tarminnholdet vil bli tykkere når du begynner å spise et sammensatt kosthold, og det blir mindre tarmgass som lager lyd. Hvis endetarmen (rectum) ikke er fjernet, kan det hende at du føler trang til å gå på toalettet. Sett deg på toalettet, og det kan hende at det kommer slim eller luft ut.
Å gå med en stomiposeMore info
Etter operasjonen er du nødt til å bruke en stomipose for å samle opp tarminnholdet. Umiddelbart etter operasjonen pleier avføringen å være mer flytende enn vanlig. Etter hvert vil avføringen imidlertid bli fastere. Dette kan endre seg igjen, avhengig av hva du spiser eller videre behandling som kjemoterapi eller strålebehandling. Stomiposene er utformat slik at du kan gå med dem under de vanlige klærne dine. Stomiposer har vanligvis luftfiltre som slipper luften gradvis ut og som absorberer lukt. Posene er vanntette, så du kan selv velge å bade eller dusje med eller uten pose. Det er opp til deg.
Hva slags pose skal jeg gå med? More info

I begynnelsen, rett etter operasjonen, skal du gå med en såkalt post-op pose, denne er enten gjennomsiktig og tømbar eller har et inspeksjonsvindu. Sykepleierne vil tømme posen din inntil du føler deg bra nok til å gjøre det selv.

Disse første posene vil være tømbare, med et utløp slik at innholdet kan tømmes ut av posen uten at du må den av magen. Etterhvert som avføringen din blir tykkere og få samme konsistens som den hadde før operasjonen, vil du nok bytte til en lukket pose.

Til venstre på figuren: Tømbar pose 
Til høyre på figuren: Lukket pose
Skifte pose More info

Etter en stund vil du sikkert lage deg en rutine for skifting av posen, og det er en god idé å gjøre dette så enkelt som mulig. Stomien vil virke på ulike tider av dagen, for eksempel vil den være aktiv kort tid etter et måltid. Du lærer nok at du ikke skal skifte pose på aktive tider. I stedet skal du velge et tidspunkt når stomien er relativt inaktiv. Det kan gjerne være tidlig om morgenen.

Klargjøring av en ny pose More info

Tegn malen til stomien din på klippeguiden, klipp deretter hullet etter malen. Det er svært viktig at hullet i hudplaten passer akkurat rundt stomien for å forebygge risikoen for lekkasje og irritert hud. Stomisykepleieren din vil vise deg hvordan du skal gjøre det — det vil bli lettere — og deretter kan posene forhåndsklippes til din størrelse.

Påsetting More info

Pass på at huden er helt tørr før du setter på en ny pose. 1. Ta av beskyttelsesfilmen på kleberen. 2. Brett øverste halvdelen av platen ned, plasser deretter posen rundt stomien. Klem platen fast, begynn nede og gå oppover med fingrene. 3. Pass på at det ikke er noen rynker på hudplaten.

Fjerning av brukt pose More info

Fjern kleberen forsiktig, bruk en fuktig kompress, begynn øverst og gå nedover mens du støtter opp huden. Tøm innholdet i toalettet. Kast posen i en avfallspose og legg den i søppelkassen. Bruk myke kompresser og varmt vann for å rengjøre huden rundt stomien.

Hvor ofte er jeg nødt til å skifte pose?More info
Posen trenger bare å skiftes når du kjenner at den er full. Dette er avhengig av hvor aktiv tarmen din er, men du må regne med én til tre ganger daglig.